Oost/West

(geweest)

Oost/West, de eerste voorstelling van Kat op het spek, ging 22 januari in premiere in Theater Bellevue in Amsterdam. De voorstelling was in verschillende theater in Nederland te zien van januari tot en met maart 2016.


Twee broers kijken vanuit een totaal geflipte toekomst terug naar de eerste wereld problematiek. Ze wonen al heel hun leven opgesloten in een klein appartement. Hoe de wereld eruit ziet weten ze niet, maar ze denken dat Nederland al onder water is gelopen en dat kwade onthoofders het roer hebben overgenomen.
Leeft hun pa nog? Wie is hij? En hoe ziet het er buiten nu echt uit?
Een theaterstuk over de strijd om het maken van de juiste keuzes en het zoeken naar vaderlijke erkenning.

Het stuk gaat over Vaders en Zonen, over opzoek zijn naar je zelf en de waarheid. Het speelt met de ultieme idee van volwassen worden, The American Dream en de economisering van het ik. Wat betekent IK in een tijd van fundamentalistisch individualisme? Een wereld waar het gaat om zelfontwikkeling en de juiste keuzes maken. Is er niet te veel te kiezen? Is niet alles al gedaan?
Tijdens een drie maanden lange reis, in een busje, van New York naar Los Angeles schreef Thijs Prein brieven met verschillende gerenommeerde schrijvers; Arnon Grunberg, Ramsey Nasr, Tommy Wieringa, Arthur Japin, Thomas Verbogt, Spinvis, Nhung Dam en Marius Prein. Het thema; de relatie tussen vader en zoon. Thijs werd aangezet tot deze briefwisseling door zijn fascinatie met het idee ‘opgroeien’ en ‘de waarheid vinden’. Is er nog een ritueel dat ons tot man maakt?
Oost/West is de eerste voorstelling van theatergroep Kat op het Spek. Opgericht door Thijs Prein en Merel Boes. De afgelopen jaren waren zij onderdeel van theatercollectief De Hollanders. Kat op het Spek slaat een nieuwe weg in, maar veel blijft ook oud en vertrouwd. Zo blijft een deel van het team hetzelfde (vormgever Roelof Pothuis, regisseur Gerardjan Rijnders, technicus Tom van Hooff) en blijven ze de grens tussen theater en literatuur opzoeken.


Spel:
 Thijs Prein, Chiem Vreeken
Tekst: Thijs Prein, Gerardjan Rijnders, Arnon Grunberg, Ramsey Nasr, Tommy Wieringa, Arthur Japin, Thomas Verbogt, Spinvis, Nhung Dam en Marius Prein.
Regie: Gerardjan Rijnders
Vormgeving: Roelof Pothuis
Techniek en geluidsontwerp: Tom van Hooff
Productie: Merel Boes & Eva Hetharia
Geproduceerd door: Kat op het spek